Nyitvatartás: Hétfőtől - Péntekig 7:00-18:00
A Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI és az
Alföldi ASzC Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola között
Miért tökéletes választás
a Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
egy sajátos nevelési igényű diák számára?
Az AASzC Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola a térségben az élelmiszeripari szakemberképzés bázisa.
Az intézmény hosszú múltra tekint vissza, amely garantálja, hogy az itt végzett tanulók piacképes szakmákat szerezhetnek.
Az itt dolgozó pedagógusok maximális odafigyeléssel, és szakértelmemmel oktatják a sajátos nevelési igényű diákokat is. A tanórák kiscsoportos formában zajlanak, illetve tantárgyi korrepetálás keretein belül, a tanórán kívüli segítésük is rendszeres. Az a magas fokú szakmai összefogás azt tette lehetővé az évek során, hogy az enyhe értelmi fogyatékos (tanulásban akadályozott) tanulók is maradéktalanul tudják teljesíteni a közismereti, illetve a szakmai követelményeket.
A diákok az intézmény udvarán található kollégiumba elhelyezést kérhetnek.
A tanműhelyi-, illetve a laborgyakorlatokon minden tanulóra egyéni figyelem irányul, ezzel garantálva, hogy a szakmai fogásokat és elméleti tudást maradéktalanul elsajátítsák. A diákok tanulmányi átlaguk függvényében, havi rendszerességgel szakmai ösztöndíjat kapnak.
Heti rendszerességgel, kiscsoportos formában, gyógypedagógia fejlesztésen vesznek részt a az erre jogosult tanulók. Mivel a gyógypedagógus itt töltött óraszáma magas, napi rendszerességgel segíti őket problémáikban és nehézségeikben, támogatja a tanulók életét, ezáltal, ha bármi egyéb jellegű megsegítésük szükséges, azt azonnal meg is tudja oldani.
Az intézményben szociális munkás tevékenykedik (heti egy alkalommal), aki az osztályfőnökökkel és a gyógypedagógussal teamet alkotva beszélgetésekkel, speciális technikák tanításával vagy egyéb szakember bevonásával segíti a tanulókat visszatalálni a lelki egyensúlyukhoz.
A 10. évfolyamtól külföldi szakmai gyakorlatokon vehetnek részt a tanulók (külön kiválasztás és felkészítés után) az ERASMUS + program keretein belül. Franciaországban, Finnországban, illetve Erdélyben vannak azok a partneriskolák, ahol már évek óta - a sajátos nevelési igényű tanulók is - 3 illetve 6 hetes intervallumokban elsajátítják az adott országra jellemző élelmiszerkészítési technikákat, ill. bemutatják a pék, a cukrász, és a hentes szakma hazai fogásait. A franciaországi, és finnországi út előtt több hetes intenzív angol nyelvtanfolyamon vesznek részt.
Sikeres szakmai vizsgájuk után, az intézmény két éves képzés keretein belül érettségi bizonyítvány megszerzésére is felkészíti a tanulókat. A diákok itt is kiscsoportos formában, alacsony létszámmal, maximális segítségnyújtás mellett tanulnak. Felmentéseket vehetnek igénybe, amely azt teszi lehetővé, hogy a felmentett tantárgy helyett másik tárgyat válaszhatnak. Ez is bizonyítja, hogy akár idegen nyelvi, vagy matematikai, vagy magyar nyelvi nehézségek mellett is lehetővé teszi az intézmény, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók is ugyanúgy tudjanak integrálódni, ahogyan normál tanulási képességgel rendelkező diáktársaik.
created with